top of page

Пет травми в живота ни, които ни пречат да бъдем себе си

Всяка изброена “маска” е защитен механизъм


1.    Отхвърляне - маската е “бягащ”
Бягащият живее често във въображаем свят често се съмнява в собствената си стойност, сили и дори правото си на съществуване от силна любов минава в силна омраза. Привлича го интелектуалният свят рядко се привързва към предмети има малко приятели изолира се. Често заема малко място говори малко. Чувства се безсилен (не видим). Маската го кара да вярва, че не е достатъчен, че не е важен, че няма право да съществува и че е по добре да избягва конфликти защото няма право на тях.
     

Лекува се, като спре човек да гледа на себе си като на нищожество, да се научи да се утвърждава и да заема своето място в живота и да се чувства добре в кожата си.

    2.Изолиране- Изоставяне - маската е “завист или Зависим”
Да напуснеш някого да го оставиш за винаги, малкото дете може да се почувства изоставено ако нямат достатъчно време за него, ако го оставят на друг човек - баба, гувернантка..... дори и д е само през ваканцията, маската е за да облекчи “болката”, но за жалост човек става зависим и завистлив, защото смята, че се нуждае от друг който да го подкрепя. Все има нужда от помощ и нужда от много внимание. Прави опити да се почувства значим но си остава жизненоважно да разчита на някого а не на себе си. Драматизира. Такъв човек е най- предразположен към зависимости. “Играе” роля на жертва но “играе” и роля на спасител. Обича да получава комплименти да се чувства важен и значим - специален. Страх го е от самота - най големият му страх  затова се  вкопчва в другите. Не може да взема решения сам. Най- наситената му емоция е тъга. Има нужда от присъствие внимание подкрепа и най- вече от упора. Маската му на завист го кара да се държи като малко дете защото смята, че не се справя сам. И само и само да не бъде изоставен, дори може да се разболее за да стане жертва на някакъв проблем само и само да получи подкрепа.
     

Лекува се, като започне сам да се грижи за себе си и да се чувства добре дори когато е сам.

3.Унижение, маската е” Мазохист”
Човек чувства унижение, оскърбление, обида, принизеност, засрамване и огорчение. Когато родителите му са го сравнявали с други деца или възрастова граница и като дете са се срамували  от него защото е мръсно или непохватно …..тогава то е изпитвало силен срам и унижение от подигравки и иронии. Страдащият става мазохист намира удоволствие в страданието прави всичко за да се накаже и да си причини болка. Мазохиста става такъв какъвто поискат другите. Той си слага задача да се грижи за някого или нещо с цел да пренебрегне себе си и да стане страдалец. Така другите злоупотребяват с него  а той върши всичко вместо другите  все едно, че без него не биха могли да се справят. Това е начинът му да се докаже пред другите че е специален. Изпитва страх да не се срамува затова трудно изразява истинските си нужди и чувства.
Обикновено е свръхчувствителен и най малкото нещо може да го засегне лесно. Сам си намира поводи да се упреква или порицава за всичко. Иска постоянно да е полезен. Най- големият му страх е да бъде свободен. Страхува се да не остане без граници, защото вярва че ако няма граници ще се изложи и пак ще преживее  срам и унижение. Чувства се отговорен за щастието на другите.
       

Лекува се като престане човека да се сравнява с другите а само със старата своя версия. Да престане да подчертава недостатъците си и да се обвинява. 
Когато започне да проверява собствените си нужди и да се грижи за себе си да е по- свободен, като разбере дълбоко в себе си, че е специален и важен.

4. Предателство - маска-”контролиращ”
Когато човек спре да е верен на някого, да е лоялен и предан, когато доверието се разруши ако другите не спазят обещанието си.
КОНТРОЛИРАЩИЯТ Той е силно чувствителен на тема предателство прави всичко възможно да е точен така  се възприема като специален и се стреми всичко да е добре предварително планирано. Най много има очакване от другите. Всичко планира до последният детайл. Прави почти всичко сам и побеснява когато види някой да бездейства. Контролиращият винаги иска другите да разчитат на него, рядко се доверява на другите. Има вътрешна съпротива да се довери. Обича да подрежда живота на тези , които обича. “Контрол”  за него означава “помощ”. Не говори за слабости не изпитва страх, не показва уязвимост трудно му е да се отпусне, недоверчив е скептичен не вярва и е несигурен.

 


Лечението е да  започне човек да не приема тежко плановете които се провалят и по- лесно да се отпуска. Да престане да е зависим от резултатите и големите очаквания към другите.

5.Несправедливост- маска-”Скован”
Когато някой не е оценен заради истинската му стойност, или не е получил това което заслужава. Често такива хора изглеждат студени към другите, откъсват се отцепват се от другите изглеждат безчувствени, често ги наричат “непукисти”. Скованите търсят справедливост във всичко и на всяка цена. Често са перфекционисти и максималисти, опитват се  да се справят съвършено с нещата. Обичат да се оправят сами не търсят помощ. Вълнува ги темата за доброто- злото; за правилното- грешното дори са им начин на живот. Тези хора крият всичките си емоции. Скованият се страхува да не сбърка много се страхува от грешки. Колебае се  дали е взел правилно решение. Много е взискателен към себе си все за нещо се чувства виновен. Често самото му тяло е сковано... ръцете, краката са сковани... Емоцията , която често изпитва е гняв особено спрямо себе си.
   Лекува се, като такива хора си позволят да допускат грешки без да изпитват гняв или да се упрекват. Техният перфекционизъм и максимализъм ги товари още повече. Би било добре фокусът им да не е само върху грешките а върху качества и това което правят добре. Да се научат да се отпускат и релаксират, като си позволят удоволствие без да се чувстват виновни.                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                           

bottom of page